Wekelijkse column burgemeester Ron König

De wekelijkse column van burgemeester Ron König vindt u hieronder. Ron König heeft ook een aantal videoboodschappen opgenomen voor inwoners. Deze videoboodschappen kunt u terugkijken.

Wekelijkse column Ron König: Geen vuurwerk, wel voorzichtig carbidschieten

Twee weken geleden reisde ik af naar Utrecht. Naar het Veiligheidsberaad, waar ik als vicevoorzitter van onze veiligheidsregio aanwezig was. Ik was wat vroeg en raakte in gesprek met Emile Roemer, waarnemend burgemeester van Alkmaar. Hij begon meteen over carbidschieten, maakte zich grote zorgen. “In heel Noord-Holland is geen melkbus meer te krijgen”. En carbidschieten is in Noord-Holland niet eens een traditie.” Hij maakte zich grote zorgen over de risico’s van carbidschieten door mensen die daar geen ervaring mee hebben. Hij zou in de vergadering pleiten voor een landelijk verbod op carbidschieten.

Wekelijkse column Ron König: “Een ongekende storm naar een donker land”

Corona, de meesten van ons hadden er een jaar geleden nog nooit van gehoord. Ja, als exotisch biertje, of als de krans van licht om de zon, maar niet als het virus dat ons nu al maanden in zijn greep houdt.

Wekelijkse column Ron König: Mijn eigen meiden

Een paar weken geleden kwamen mijn dochters bij mij thuis te eten. De grote eettafel had ik nog wat langer gemaakt, zodat we anderhalve meter afstand van elkaar konden houden. Ze wonen alle vier in een studentenhuis en dat betekent dat afstand houden voor ieder van ons echt nodig was. Het was hartstikke gezellig en goed om bij elkaar te zijn. En toch was het ook een wat gemankeerd samenzijn. Ik vind het zo onnatuurlijk en ook zo pijnlijk eigenlijk dat ik mijn eigen meiden niet even kan vasthouden.

Wekelijkse column Ron König

‘Waarom zouden we de klok een uur terug zetten naar de wintertijd? Dan duurt 2020 nog langer!’ Dit grapje ging in het weekend van de wintertijd rond op sociale media. Grappig, maar achter dit grapje zit een pijnlijke waarheid. Veel dingen zijn dit jaar minder leuk dan anders. Dat geldt voor grote dingen die niet door kunnen gaan, zoals verre reizen of trouwfeesten.

Wekelijkse column Ron König (week 45)

Beste Deventenaren,

Op deze plek laat ik vanaf nu wekelijks van me horen.

Bent u al coronamoe? Dat snap ik best. We krijgen nu van alle kanten alarmerende berichten. Van Mark Rutte, van de media, misschien ook van familie-, vrienden en kennissen: Het gaat niet goed, de situatie in Deventer verslechtert. We moeten het virus onder controle krijgen door ons goed aan de maatregelen te houden, streng zijn voor onszelf en elkaar helpen. We doen ons best.