Wekelijkse column Ron König: “Een ongekende storm naar een donker land”

Corona, de meesten van ons hadden er een jaar geleden nog nooit van gehoord. Ja, als exotisch biertje, of als de krans van licht om de zon, maar niet als het virus dat ons nu al maanden in zijn greep houdt.

Ineens heel dichtbij

We horen het woord nu de hele dag. Omdat je het virus niet ziet en niet voelt zolang je niet ziek bent, blijft het een abstracte term. Is het daarom zo moeilijk ons aan de maatregelen te houden? Toch zijn er momenten dat corona ineens heel dichtbij komt. Als iemand in je omgeving ziek wordt of zelfs overlijdt. Of als je zelf werkt met coronapatiënten.

Kwetsbaar en krachtig

Voor mij was de brief van mijn collega Onno van Veldhuizen zo’n moment. De burgemeester van Enschede kreeg corona en schreef een open brief aan zijn inwoners. Kwetsbaar én krachtig: ‘Nooit was ik méér in mijzelf; ik ben afgedreven, verwaaid in een ongekende storm naar een donker land. Ik voel hoe ik aan mijzelf ontglip, los moet laten, af moet haken en dat nog steeds absoluut niet wil.’

Indrukwekkend en dapper

Zijn brief laat ons zien hoe snel corona een topfitte en gezonde man naar een lichamelijk en mentaal dal brengt. Ik vond zijn brief indrukwekkend en dapper en deze maakte mij weer bewust van hoe ernstig corona kan zijn. Onno van Veldhuizen is gelukkig weer thuis, waar hij verder opknapt. Ik wens hem een heel voorspoedig herstel.

 

Burgemeester Ron König