Voedselbank Deventer blij met (aard)appel en een ei

Dankzij een mooie actie van LTO Salland kunnen 260 armlastige huishoudens uit de gemeente Deventer en omgeving vrijdag bij Voedselbank Deventer een pakket afhalen dat eieren, aardappelen en appels bevat. Volgens Ruud Zondag, coördinator voedselveiligheid en Arbo bij de Voedselbank, is er normaal gesproken niet of nauwelijks aanbod van eieren en aardappelen.

Zondag is blij met de levering door LTO Salland en de media-aandacht daarvoor. ‘’Als op deze manier in het nieuws komt dat je van een aantal producten structureel te weinig hebt, brengt dat anderen misschien op het idee dat zij dit ook kunnen organiseren.’’ In coronatijd hebben voedselbanken over publiciteit sowieso geen klagen, zegt Zondag. ‘’Dat doet ons goed. We zijn erkend als een noodzakelijke voorziening.’’

Met twee tractoren en een auto met aanhanger kwam een delegatie van LTO Salland, onder aanvoering van voorzitter Jolanda Kieftenbeld, dinsdagmiddag rond twee uur aan bij Voedselbank Deventer. Volgens Kieftenbeld sluit de uitdeelactie mooi aan op de Dutch Food Week, die dit jaar in het teken staat van ‘verbinding’.

Verbinding

‘Wij boeren produceren voor iedereen gezond en betrouwbaar voedsel, dus ook voor mensen die op een voedselbank zijn aangewezen. We zoeken de verbinding met de samenleving door het gesprek aan te gaan en de burger kennis bij te brengen over hoe wij werken. Dit proberen wij op een steeds duurzamere wijze te doen’’, aldus Kieftenbeld. In totaal profiteren 520 huishoudens van de uitdeelactie. De helft van de producten wordt uitgegeven door de voedselbanken in Raalte en Hellendoorn.

Waardevol

Naast extra publiciteit heeft de coronacrisis Voedselbank Deventer ook tientallen extra vrijwilligers opgeleverd. Over de medewerking van de gemeente Deventer is Zondag lovend. ‘’Van die kant is er veel aanbod om ons te helpen. Zo belde wethouder Rob de Geest vorige week met de vraag of we nog voldoende mondkapjes hadden. Die hebben we dankzij de calamiteitenpot van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken. Met de gemeente hebben we goede contacten en dat is heel waardevol.’’

Samenwerken

Concrete hulp biedt de gemeente bij de huur van een loods tegenover de hal van Voedselbank Deventer. De gemeente neemt vijf jaar lang 75 procent van de huurprijs voor haar rekening. Op voorwaarde dat de voedselbank in de loods gaat samenwerken met partijen als de kledingbank, de speelgoedbank, Rechtop! en het Budget Adviesbureau Deventer.

De extra ruimte is volgens Ruud Zondag zeer welkom: ‘’Deze stelt ons in staat een extra uitgiftedag in te stellen. Nu delen we alleen op vrijdag pakketten uit, maar vanaf medio november komt hier de donderdag bij. Bovendien kunnen we hierover pakweg een half jaar mensen die weinig geld hebben op een veel aantrekkelijker locatie ontvangen dan in de huidige kale hal met pallets.’

 

Tekst: Rudi Hofman