Boa veel meer dan bonnenschrijver: ‘We zijn er voor iedereen’

Je zou in deze uitputtende coronacrisis maar toezicht moeten houden op de naleving van regels, terwijl Jan en alleman zijn ongezouten mening over jouw beroepsgroep de wereld in slingert. Het werk van een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) is er sinds de uitbraak van COVID-19 zeker niet eenvoudiger op geworden. Boa Floor beaamt dit, maar gaat hier tijdens haar rondes door Deventer niet onder gebukt.

Het belangrijkste volgens Floor (22) is telkens weer te benadrukken dat de coronaregels voor iederéén gelden en dat hierop geen uitzondering van toepassing kan zijn. ‘’Mensen zeggen vaak, we hebben het al zo moeilijk. Ik stel daar tegenover dat de regels er zijn om opgevolgd te worden, anders wordt het wel heel erg een zootje.’’

Rationeel

In de praktijk betekent dit dat de jonge boa - die veelal in het gezelschap van een collega surveilleert - bij het constateren van een overtreding van de coronaregels de overtreder aanspreekt, zijn of haar verhaal aanhoort en daar vervolgens nuchter haar verhaal vanuit haar functie als handhaver tegenover zet. Rationeel handelen is het credo. Hierdoor voorkomt Floor dat zij voor lastige dilemma’s komt te staan.

‘’Voor iedereen is dit een zware tijd. De situatie is nu zo ernstig dat wij met individuele belangen en omstandigheden geen rekening kunnen houden. Ons beleid is helder: één keer waarschuwen en de tweede keer bekeuren. Elke waarschuwing wordt geregistreerd zodat we meteen kunnen zien of we iemand wel of niet moeten bekeuren’’, zegt Floor.

Hoewel de coronaboetes nu flink lager zijn dan tijdens de eerste coronagolf krijgt Floor bij het uitdelen ervan geregeld scheldwoorden over zich heen. ‘’Een bekeuring krijgen is nooit leuk en als iemand daarna vloekt, reageer ik daar niet op. Als je niet tegen een beetje tegengas kunt, moet je niet aan dit werk beginnen. Maar wanneer iemand mij recht in de ogen kijkt en me een dodelijke ziekte toewenst, dan houd ik hem of haar aan.’’

In de periode dat horecazaken onder stringente voorwaarden open mochten zijn, voerde Floor bij het zien van een misstand eerst altijd een gesprek met de ondernemer. Als die het ‘euvel’ niet snel verhielp, kreeg de ondernemer een waarschuwingsbrief van de burgemeester. In het uiterste geval volgde een boete of gedwongen sluiting.

Weggelopen kind

Aan de functie van boa kleeft het imago van een laagopgeleide bonnenschrijver. Floor benadrukt dat dit beeld niet klopt. ‘’De opleiding HTV (Handhaver, Toezicht en Veiligheid, red.) is een volwaardige opleiding. Wij zijn niet zoals vroeger een stadswacht, wat een Melkertbaan was. De functie van handhaver is echt doorontwikkeld. Bovendien doen we veel meer dan alleen bonnen uitdelen. Zo helpen we met het terugvinden van een weggelopen kind of huisdier en maken we gewoon een praatje als iemand daar behoefte aan heeft. We zijn er voor iedereen.’’

Jeugd-boa

Floor liep destijds stage bij de gemeente Deventer en nadat ze haar HTV-opleiding had afgerond, kreeg ze hier vier jaar geleden een vaste baan. Mogelijk maakt zij nog eens de stap naar de politie ‘’maar voorlopig zit ik hier goed.’’ Floor is ook jeugd-boa en heeft in die rol veel te maken met de Deventer jeugd en de zogenoemde ketenpartners als de politie, Raster en de sociale teams.

‘’Jongeren zijn heel erg klaar met alle beperkingen. Ze willen eruit, vrienden ontmoeten en dat dit niet kan vinden ze lastig. Als ik zeg dat ze met te veel zijn en te dicht op elkaar staan, noemen ze als excuus vaak minister Grapperhaus. Ik probeer ze dan duidelijk te maken dat ze zich niet eens zo voor zichzelf maar met name voor hun omgeving aan de regels moeten houden. Doen ze dat niet, krijgen ze na een waarschuwing ook een boete.’’

De BOA op de foto is niet Floor.

 

Tekst: Rudi Hofman