Jongeren verdienen meer waardering voor gedrag, hun wereld is door corona heel klein geworden’

Hoe doorstaan Deventer jongeren de coronacrisis en nemen zij de regels serieus? Jongerencoach Anouk Rösken en jongerenwerker Fabian Schrijver van Raster Groep laten hier graag hun professionele licht over schijnen. Zij vinden dat jongeren veel veerkracht tonen en absoluut niet massaal de regels negeren.

Anouk: ‘’In de eerste golf gingen ze daar supernetjes en supergoed mee om. Nu met de tweede golf doet iedereen zijn best, maar je merkt dat het af en toe lastig is. Ik heb niet het idee dat het voor jongeren per se lastiger is dan voor volwassenen. In het contact dat ik met jongeren heb, zie ik wel dat ze echt hun best doen, maar ook dat ze het af en toe heel ingewikkeld vinden. De regels veranderen natuurlijk best wel vaak (…). Ik merk dat duidelijkheid heel belangrijk is.’’

Vanaf het begin heeft Raster daarom op Instagram na elke persconfrontatie een samenvatting geplaatst van de afgesproken maatregelen. Op een heel laagdrempelige manier zodat jongeren weten waar zij aan toe zijn.

‘’Nóg belangrijker is dat jongeren zien voor wie zij zich aan de maatregelen houden. Daarover zijn we met hen het gesprek aangegaan. In de eerste golf hebben we daar een volledige  campagne, #voorwiedoejijhet?, om heen gezet in samenwerking met de Rocketboys en de gemeente Deventer. In de tweede golf hebben we mondkapjes laten afdrukken met dezelfde hashtag. Ik vind dat jongeren zich over het algemeen echt goed aan de maatregelen houden, maar daarin net als wij zoekende zijn naar wat wel en niet kan. Zij zijn ook op zoek naar een stuk gezelligheid en iets leuks. Hun wereld is natuurlijk heel klein geworden’’, zegt Anouk.

Fabian: ‘’Ik merkte dat jongeren met wie ik werk in de eerste golf al redelijk snel gingen kijken wat er wél kon. Met één jongere erbij besloten we live te gaan op Instagram. In een kleine talkshow gingen we nieuws delen uit de stad, het land en de wereld qua urbanmuziek. Daarnaast probeerden we vermaak te bieden met freestyles, dat zijn live-improvisaties. Kijkers konden woorden opgeven en die stopten de jongeren en ik in een freestylerap. Tussen de 70 en 150 mensen keken hiernaar. We kregen heel veel positieve reacties.’’

Deze wekelijkse Instragramshow duurde tot de zomer. Sinds kort is er een vervolg in de vorm van Shout Outs op YouTube. Elke aflevering bevat nieuws, een portret van een ‘creatieve’ en het item ‘Wat zegt de stad?’ In episode één is een aantal mensen in Deventer op straat gevraagd wat zij weten over ‘drills’ (drill is een rapstijl waarin geweld wordt verheerlijkt) en ‘shanks’ (geïmproviseerde steekwapens).

Volgens Anouk speelt dit probleem vooral in het westen en zeker niet op grote schaal in Deventer. Fabian: ‘’Iedereen die we spraken, gaf aan zich veilig te voelen in Deventer.’’ Elke maandelijkse Shout Out eindigt met een studiosessie van een jong talent. Rapper Jammy beet het spits af. Kijk de eerste aflevering terug op: https://youtu.be/UFf6fz7sfTg

Hoogste tijd een jongere aan het woord te laten. Gül Dogan (21) zit in het laatste jaar van haar opleiding Maatschappelijk Werk aan het Deltion College en loopt stage bij Raster. ‘’Ik mis heel erg het meeten met vrienden en het samen een terrasje pakken. Als ik weet dat iemand gezond is, gaan we soms naar een coffee-to-go of maken we een wandeling.’’

De onlinelessen van school vindt Gül vreselijk. ‘’Wat er wordt gezegd, dringt niet tot me door. Je hebt geen oogcontact en het is minder sfeervol. Ik zie er ook helemaal geen uitdaging in en vind het heel lastig mezelf aan het werk te zetten.’’

Corona heeft Gül, zo zegt ze lachend, één klein voordeel opgeleverd: ‘’Door hardlopen en krachtoefeningen is mijn conditie verbeterd.’’ Zij heeft vooral behoefte aan meer duidelijkheid van de overheid. ‘’Mensen willen een planning maken en doelen kunnen stellen. Zo wil ik mezelf op een goede vakantie trakteren als ik mijn diploma heb gehaald. Maar ik heb geen idee of dat kan. Door alle onzekerheid vind ik het heel lastig me staande te houden.’’