Hartverwarmende Deventer kerstfilm gaat op kerstavond in première bij DRTV

‘Kerst in Lockdown. Er is niets te beleven. Hoezo Niets (…). Deventer viert toch Kerst binnenkort… Dit is de opbeurende boodschap in de trailer van de film ‘Deventer Viert Toch Kerst’, die sinds vorige week op YouTube staat. De volledige kerstfilm is donderdagavond voor het eerst te zien bij DRTV en wordt tijdens de feestdagen herhaald.

Deventer viert kerst
Deventer viert kerst

DEVENTER - ‘Kerst in Lockdown. Er is niets te beleven. Hoezo Niets (…). Deventer viert toch Kerst binnenkort… Dit is de opbeurende boodschap in de trailer van de film ‘Deventer Viert Toch Kerst’, die sinds vorige week op YouTube staat. De volledige kerstfilm is donderdagavond voor het eerst te zien bij DRTV en wordt tijdens de feestdagen herhaald.

Inez van Gisteren, lid van Wereldkoor Deventer, kwam in het najaar op het idee voor een kerstfilm op basis van ingezonden filmpjes. ‘’Een collega van ons koor stelde voor een echte film te maken, maar dat is heel veel werk. Toen dacht ik: als je nou allemaal één filmpje maakt is dat makkelijker en ook interessant voor een groot publiek.’’

Groot enthousiasme

Met dit idee klopte Inez aan bij Lilian Vos, die namens Kunstcircuit Deventer projecten met en voor amateurkunstenaars in Deventer organiseert. ‘’Ik vond het idee van Inez hartstikke leuk en extra leuk omdat het van een koorlid kwam. De hele achterban (onder andere koren, muziekensembles en theatergezelschappen, red.) heb ik vervolgens bestookt met mails. Het enthousiasme was heel groot. Iedereen had er ontzettend veel zin in.’’

De deelnemers konden zelf bepalen hoe ze hun filmpje wilden vormgeven mits het maar iets met kerst te maken heeft en ‘in de breedte’ was gefilmd. Soms moest een bijdrage opnieuw omdat er bijvoorbeeld met een heel oude telefoon was opgenomen waardoor de kwaliteit te wensen overliet.

Het overgrote deel van de filmpjes is speciaal voor de Deventer kerstfilm gemaakt, enkele deelnemers kozen ervoor een ouder filmpje in te zenden. Wereldkoorlid Ramon Vermij heeft de film, die ruim een uur duurt, gemonteerd. Voor het editingproces verstrekte de provincie een subsidie vanuit de coronaregeling Vitale en gezonde samenleving 2020.

Inez en Lilian zijn trots op het eindresultaat. Volgens Inez – die de presentatie voor haar rekening neemt vanuit haar overdadig met kerstspullen versierde tuinhuis - is het belangrijk dat veel mensen weer met iets leuks en positiefs bezig zijn geweest. Lilian benadrukt graag de grote diversiteit. ‘’Jong, oud, pril en gevorderd qua uitvoering en mensen met en zonder beperking; ze zijn allemaal te zien in deze film. Het is een mooie dwarsdoorsnede van wat we in Deventer aan amateurkunst te bieden hebben.’’

Woonzorglocaties

Mooi is ook dat de unieke Deventer kerstfilm inmiddels op dvd en usb is verstrekt aan zeven woonzorglocaties in Deventer. Hiermee staat vast dat de bewoners ook in dit voor hen zware coronajaar het warme kerstgevoel zullen beleven.

Gevraagd naar hun persoonlijke kerstboodschap zegt Inez: ‘’Laat je niet kisten, we gaan toch kerst vieren’’, terwijl Lilian het houdt op: ‘’We kunnen tóch samen kerst vieren.’’ Beiden hopen van harte dat er binnenkort weer liveoptredens mogelijk zijn, want die missen ze enorm.

Aan de film ‘Deventer Viert Toch Kerst’ werken mee: Acoustic Live!, Anna-May Klunder & Floor Snip, Base4Dance, Bauke Reitsma, stadsbeiaardier, Dansgroep de Eskape, De Torenvalkjes, Duo 50+ Nostalgia, Kamerkoor de Hoventoon, Kinderkoor Zin In Muziek, Link! Troep 2 & Troep 3, Los Pajaritos, Mijke Bos & Floor Snip, Muziekvereniging Actief Deventer, Muziekvereniging Eendracht Colmschate, Popkoor Prestige, Popshop!, Sheila’s Buikdanscentrum (Shimmy Sisters), Silke en Fem, Theatergroep Zone Noord/Daniël de Brouwerschool, Theater Dramastrada , Theater Onbeperkt, Wereldkoor Deventer en Zang- en Danstheater Apropos.

Bekijk de filmtrailer (1 minuut, 11 seconden)

Naar een YouTube filmpje