Veel Lettelenaren fleurden dit jaar op door zonnebloemactie van vrijwilligersknooppunt

Vraag een willekeurig inwoner van Lettele naar het mooiste lokale initiatief dit jaar en de kans is groot dat als antwoord ‘de zonnebloemactie’ klinkt. Maria Aarnink was hier zeer nauw bij betrokken en kijkt er met een heel goed gevoel op terug.

Zonnebloemactie Lettele

Vrijwilligers van Vrijwilligersknooppunt Lettele, waarvoor Maria en Hanneke Miedema als coördinatoren optreden, bezorgden in september op liefst 135 adressen in het dorp en buitengebied een mooie bos zonnebloemen. Daarbij zat in alle gevallen een kaartje met de tekst ‘In deze donkere coronaperiode een zonnig bloemetje namens iedereen uit Lettele!’

“Hanneke en ik hadden al onze ongeveer 45 vrijwilligers tijdens de eerste coronagolf gevraagd wat we konden doen voor plaatsgenoten die ziek of eenzaam waren geweest of die in de zorg werken. Eén vrijwilliger opperde iets te doen met zonnebloemen. Daar zijn we mee aan de slag gegaan’’, zegt de 68-jarige Maria.

Op de site Lettele.nl kwam de oproep te staan: ‘Wie willen er zonnebloemen opkweken?’ Dit leverde zo’n dertig positieve reacties op. WijDeventer bleek de aankoop van 55 zakjes met zonnebloempitten te willen bekostigen en deze zijn vervolgens bij de opkweekadressen afgeleverd. Maria: “We hadden vier verschillende soorten van kleine tot heel grote zonnebloemen.’’

Fotogenieke taferelen

In de zomermaanden groeiden de pitjes gestaag uit tot ‘volwassen’ zonnebloemen. Dit leverde onder meer bij de entree van Lettele aan zowel de Heetense als Schalkhaarse zijde fotogenieke taferelen op. Maria was zelf onder de indruk van de ‘heel grote strook zonnebloemen’ bij zorgboerderij MenTrainingSalland aan de Oerdijk.

Het dorp fleurde letterlijk op dankzij de zonnebloemactie van het Vrijwilligersknooppunt (Okkenbroek heeft zich hierbij onlangs ook aangesloten), maar dit was een leuke bijkomstigheid en zeker niet het hoofddoel. De initiatiefnemers was het erom te doen zoveel mogelijk plaatsgenoten een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijd en daarvoor moest veel werk worden verzet.

Twintig tot vijfentwintig grotendeels vrouwelijke vrijwilligers zijn in een periode van een week of twee met het plukken, bundelen en bezorgen van de zonnebloemen bezig geweest. “Onder de overkapping bij de verbouwde boerderij van Hanneke konden we mooie bossen maken. Dat was ook heel gezellig. Elke bos bestond uit zeker zeven zonnebloemen. Als je kleine had, deed je er meer in een bos dan bij grote exemplaren.’’

De door plaatsgenoten uitverkoren Lettelnaren toonden zich zonder uitzondering blij verrast en ontroerd door deze hartverwarmende geste.

“Het gebaar werd echt gewaardeerd. Met name ouderen vonden het ook erg fijn dat ze even een praatje met iemand anders konden maken. Het is mooier uitgepakt dan we vooraf hadden verwacht. Het was echt een topactie’’, besluit Maria.

Warme choco

Op oudejaarsdag gaan vrijwilligers van de dagbesteding in Kulturhus De Spil, die nu door corona gesloten is, met warme choco, slagroom en een oliebol langs bij trouwe bezoekers van de dagbesteding.

Tekst: Rudi Hofman