Volop buitensporten op De Worp dankzij creatieve sportschoolhoudster Tanja Hogenberg

Worp-bewoners die in coronatijd nog nooit buitensporters onder leiding van Tanja Hogenberg aan het werk hebben gezien, moeten of dringend naar een opticien of zijn al vele maanden aan huis gekluisterd. De eigenares van Trainingsstudio F.R.I.S. grijpt elke gelegenheid aan in de openlucht de fitheid van jong en oud te vergroten. “Want Deventer moet de fitste stad van Nederland worden!”

De Deventer Buddy Challenge op 13 september 2020 was de grootschaligste activiteit waarbij Tanja sinds de corona-uitbraak betrokken was. Ruim honderd deelnemers deden mee aan dit sportevenement voor Stichting Beat Batten op het stadsstrand. De ziekte van Batten is een erfelijke stofwisselingsziekte die nagenoeg alleen kinderen treft. Zij overlijden gemiddeld tussen hun 15e en 25ste.

Uitblazen

Op anderhalve meter afstand van elkaar moest iedereen tijdens de challenge een uur lang verschillende oefeningen doen. Elke minuut begon een nieuwe oefening en wie deze had afgerond, kon de rest van de minuut uitblazen.

“Het was een prachtige dag, de zon scheen de hele tijd en iedereen hield zich super aan de regels. We hebben die dag ruim 14.000 euro opgehaald voor Beat Batten”, blikt Tanja trots terug. Aan de eerste editie in 2019 namen vijftig tweetallen in de stromende regen deel en was de opbrengst nog hoger, maar toen was de sportchallenge onderdeel van een festival.

Trainingsstudio F.R.I.S. opende in 2016 aan de Leliestraat op De Worp. Het is een kleine ruimte, die de in Deventer wonende Tanja huurt van een fysiotherapeut. Ze beschikt ook over een binnenlocatie aan de Hovenierstraat. Deze gebruikt ze tijdens de coronacrisis om onlinelessen op te nemen.

Stoep

Het liefst biedt de Deventerse haar lessen aan in de buitenlucht, omdat dit gezonder is dan sporten in een bedompte, kleine ruimte. Geschikte locaties zijn de speeltuin, het Worpplantsoen en het Bert van Marwijkplein. “En voor mijn studio hebben we de welbekende stoep waarop in het begin niemand wil liggen. Inmiddels ligt bijna iedereen daar wel op”, zegt Tanja lachend.

De dag nadat premier Rutte een klein jaar geleden de eerste stevige coronamaatregelen aankondigde, bood Tanja al haar eerste onlinelessen aan. “Ik heb ook direct mijn spullen uitgeleend. Net als bij de coffeeshops in de stad stonden ze in de rij voor mijn sportschool. Iemand die vanwege een ziekte moest blijven bewegen of die er echt even doorheen zat, kon altijd aankloppen voor extra hulp.”

De bijna 300 F.R.I.S.-leden, die afkomstig zijn uit de wijde regio, mochten kiezen of ze hun abonnementsgeld tijdens de eerste lockdown wel of niet wilden doorbetalen. Normaal hanteert Tanja verschillende tarieven, maar toen is zij voor iedereen tijdelijk het laagste tarief gaan rekenen. Bijna alle leden bleven haar ook in financiële zin trouw.

Hof van Twello

Vanaf de zomer gaf Tanja xcore, haar enige groepsles op muziek, eerst in het Hovenhuus en nadat dit verboden werd in het Worpplantsoen. Op een gegeven moment werd het daar te donker en week zij in overleg met de gemeente Voorst uit naar een overkapping bij de Hof van Twello. Daar konden sporters op het laatst nog in viertallen aan xcore (trainen van rug-, buik- en heupspieren) doen. Toen groepslessen verboden werden, is Tanja hier andere lessen aan tweetallen op voldoende afstand van elkaar gaan geven.

Tanja zegt het liefst snel terug te willen naar de oude situatie waarin iedereen zonder beperkingen individueel of in een groep overal kan sporten. “Je bent al lang blij dat er nog iets mag, maar mist wel erg het groepsgevoel en de gezelligheid. Je kunt je helemaal niet meer voorstellen dat je een high five uitdeelde na een oefening, of iemand die in huilen uitbarstte een knuffel gaf. Het spontane is eraf. Alles moet kloppen. Je bent net een politieagent en soms ben je er helemaal klaar mee. Gelukkig lachen we ook nog veel. De mensen zijn heel blij en dankbaar dat ze nog kunnen komen sporten.”

Gratis kinderlessen

Inwoners van De Worp reageren verschillend op de buitensportactiviteiten van de Deventerse. Het overgrote deel is positief, maar sommigen hebben er moeite mee. “Ik heb bij de naaste buren van F.R.I.S. een kaartje in de bus gedaan met de uitnodiging dat ze altijd bij me terechtkunnen mocht er iets zijn. Ik wil geen overlast veroorzaken en voor alles is een oplossing. Zij zijn ook altijd welkom om mee te sporten. Door corona doe ik meer buiten. Kinderen en pubers bied ik wekelijks gratis lessen aan en daar doen geregeld zo’n dertig kinderen superfanatiek aan mee. Ik vind het leuk dat ik op deze manier wat kan doen voor de wijk.”

Door Rudi Hofman.