Kinderen bezorgen veel eenzame ouderen in Deventer met fotokaartenproject een welkom lichtpunt

Liefst 1250 ouderen in woon-zorgcentra in de gemeente Deventer hebben onlangs minimaal geglimlacht en wellicht uit ontroering een traan gelaten. Deze geluksmomenten waren het resultaat van een bijzondere kaartenuitdeelactie waarbij acht kinderen betrokken waren.

Elke envelop bevatte twee fotokaarten. De bedoeling was dat de ontvanger één exemplaar zou doorsturen naar iemand die ook een opsteker kan gebruiken. De foto’s en hartverwarmende teksten op de kaarten waren door de kinderen (9 tot 12 jaar) zelf gemaakt.

Zij deden mee aan het project ‘Ik denk aan jou’ onder leiding van fotografe Sterre Delemarre. Veel van haar fotoprojecten zijn gericht op kinderen en jongeren. Ditmaal zocht zij de samenwerking met Kunstcircuit Deventer en Raster Kinderwerk. Kinder- en jongerenwerkers zorgden voor de werving en hielpen onder meer met het inpakken en verspreiden van de kaarten.

Verbinding

“Voor best veel kinderen is het een moeilijke tijd en dat is voor ouderen ook zo. Dus dacht ik, hoe logisch zou het zijn met een fotoproject de verbinding tussen kinderen en ouderen te leggen. Eind november heb ik Lennard gebeld en hem mijn idee voorgelegd”, zegt Sterre.

Met Lennard doelt de fotografe op Lennard Gols, programmaleider Kunst en Cultuur in het sociaal domein bij Kunstcircuit Deventer. Hij was meteen enthousiast: “Ik vond het een heel mooi initiatief dat volgens mij bij uitstek kunst en cultuur en het sociaal domein met elkaar verbindt. Sterre en ik zijn samen opgetrokken en ik heb haar geholpen het budget bij elkaar te krijgen om dit te kunnen realiseren.”

Volgens Sterre was de grootste uitdaging te bedenken hoe de klus logistiek kon worden uitgevoerd in coronatijd. Besloten werd tot twee fotoworkshops met elk vier kinderen. Lennard: “Het is, ook door corona, een bewuste keuze geweest met weinig kinderen te werken, maar wel heel intensief. We wilden dat het project impact op ze zou hebben.”

In de ene workshop stond avondfotografie centraal in de toen mooi verlichte binnenstad (‘Deventer by night’) en in de andere het groen en de natuur in en rond Tuindorp. Uitvalsbasis daar was de locatie van Raster Kinderwerk bij de speeltuinvereniging.

Leren kijken

De kinderen kregen van Sterre een camera en gingen na een korte uitleg met haar op pad. Onderweg kregen ze opdrachtjes om beter te leren kijken en te fotograferen en Sterre gaf hun ook adviezen over aspecten als kleur, licht en compositie.

Sterre: “Het leuke was dat ik ze weliswaar tips gaf, maar dat ze echt zelf de foto’s hebben gemaakt (…). Ik begin altijd mijn workshops met de opmerking dat kinderen de beste fotografen zijn die je je maar bedenken kan. Dat zit hem in een stukje onbevangenheid. Volwassenen zitten veel meer in vaste kaders en in denken hoe het moet en hoort. Kinderen doen gewoon alles om een mooie foto te maken en daar komen de meest verrassende dingen uit.” Lennard vertelt dat een meisje tijdens de avondworkshop in de binnenstad plat op de buik in een plas ging liggen voor een goede foto.

De programmaleider is ervan overtuigd dat het project een ervaring is geweest die de kinderen voorlopig bijblijft. “Zij weten nu dat ouderen gevoelens kennen van eenzaamheid en isolatie en dat zij momenteel weinig lichtpuntjes hebben.” Volgens Sterre waren de kinderen ook heel erg bezig met de vraag welke tekst ze op de kaart moesten zetten.

Zelf stopten de deelnemertjes bij het Groote & Voorster, Ravelijn, Ludgerus en Humanitas enveloppen met fotokaarten in de brievenbussen: “Het was fantastisch”, zegt Sterre. “Heel mooi vond ik dat één meisje zei: ‘ik vind het veel leuker om iets aan iemand te geven dan om zelf iets te krijgen. Ik word blij als ik iemand anders blij kan maken’.” Ter aanvulling zegt Lennard dat de kaarten in totaal naar dertien woon-zorgcentra zijn gegaan. Zelf heeft hij er talrijke bezorgd.

Bedanken

Uit de reacties blijkt dat de ouderen het gebaar zeer waarderen. Sterre: “Zo belde een mevrouw mij om me te bedanken voor de kaart en zij vroeg of we de kinderen ook willen bedanken. En ik kreeg ook een telefoontje dat een van de bewoners een kaart terug wil sturen naar de kinderen en hoe we dat kunnen regelen.”

Lennard en Sterre verwachten dat het project volgend jaar een vervolg krijgt als de coronamaatregelen zijn versoepeld. Met dan, zo hopen zij, meer kinderen en écht contact tussen de makers van de foto’s en de ontvangers.

Door Rudi Hofman.