Enthousiaste belmaatjes zitten klaar voor mensen die uitkijken naar sociaal contact en luisterend oor

Voor mensen die zich in deze lange coronatijd eenzaam voelen of gewoon graag regelmatig met iemand willen praten over wat hen bezighoudt, biedt Deventer Belt uitkomst. Dit geldt nadrukkelijk voor ouderen én jongeren.

Onder de vlag van vrijwilligerscentrale Deventer Doet is een belteam geformeerd. “We zijn begonnen met een enthousiaste groep vrijwilligers in de leeftijd van 17 tot 70 jaar. Hiermee hebben we een divers team dat mensen van alle leeftijden en interesses wat te bieden heeft”, zegt projectleider Elise Steunebrink.

Opvallend is dat elf belteamleden zijn aangesloten bij Studentenvereniging Nescio. Betrokkenheid is een van de belangrijkste kernwaarden van de vereniging. Door hun deelname aan dit project laten zij zien dat het met die (maatschappelijke) betrokkenheid wel goed zit.

Iets terugdoen

Drie Nescio-leden: Mariëlle van Mullem (17), Nick Hofman (23) en Coen Leemans (21) vertellen over hun motivatie en eerste belervaringen. “Vanuit Nescio doet we in principe elk jaar iets voor een goed doel, maar door corona is dit nu lastig. Nescio staat voor betrokkenheid. Niet alleen bij onze eigen activiteiten maar zeker ook bij je omgeving. We willen heel graag iets terugdoen voor onze mooie stad”, zegt Coen.

Via Deventer Doet kwam Nescio uit bij Deventer Belt. Coen: “We hebben allemaal een training gehad en uitleg gekregen wat precies de bedoeling is en even elkaar leren kennen. Het is toch leuk dat je een soort groepsgevoel hebt dat je je samen voor een project kan inzetten. Vooral eenzaamheid bestrijden, lijkt ons heel mooi.”

De eerste keer bellen met een vreemde zorgde bij Mariëlle voor ‘gezonde zenuwen’, maar niet voor ‘complete stress of een breakdown’, zegt zij lachend. Nick vertelt dat iedereen vooraf kon aangeven hoeveel tijd en energie hij of zij in het project wil steken. Voor hem, Mariëlle en Coen is dit één tot twee uur per week.

Warmdraaien

Nick (studie Hotelmanagement op Saxion) belde met een ‘meneer van midden vijftig’. “Het was de eerste keer even spannend voor beide kanten. We zijn allebei fan van sport en Formule 1 en hebben het over Formule 1-coureur Lewis Hamilton gehad.”

77 jaar is het leeftijdsverschil tussen Mariëlle (Ruimtelijke Ontwikkeling, Saxion) en de dame die zij belde. “Deze mevrouw is in de negentig. Wij praten echt over van alles en nog wat. Het is iedere keer weer een grote verrassing, haha. Ik had ook aangegeven dat ik graag over ditjes en datjes praat en dat vindt mevrouw ook leuk. Nu gaan we zien hoe het volgende gesprek uitpakt. Ik kijk daar heel erg naar uit.”

Coen (Sportmarketing, Saxion) is tot op heden als enige nog niet aan iemand gekoppeld. Hij zegt heel benieuwd te zijn naar de komende gesprekken.

Luisterend oor

Elise Steunebrink is zeer te spreken over de beginfase: “De eerste ervaringen zijn goed. Iedereen heeft op zijn manier behoefte aan sociaal contact of een luisterend oor. Dat merk je in de gesprekken. Mensen die blij zijn regelmatig iemand persoonlijk te spreken, omdat ze weinig buiten de deur komen nu. Of mensen die in hun eigen achtbaan van emoties zitten, wisselende behoeften hebben qua gesprekken en merken dat dit ook gewoon oké is.”

“Het gaat niet om hoe je overkomt, maar gewoon om wat je nodig hebt qua contact. Daar zijn we ook voor. Voor ons en de vrijwilligers is het heel dankbaar te merken dat we daarmee anderen kunnen ondersteunen”, zegt Elise.

De projectleider hoopt dat veel mensen die behoefte hebben aan een belmaatje door dit verhaal nieuwsgierig zijn geworden. Zij kunnen zich aanmelden op deventerdoet.nl/deventerbelt of via 0570-615805.

Door Rudi Hofman.