Mind set maak psychische klachten onder jongeren bespreekbaar

Door de coronacrisis neemt het aantal jongeren met somberheid en depressieve klachten toe. Daarom bundelden een aantal culturele organisaties, welzijnsinstellingen en GGZ partijen uit Deventer hun krachten. Met project Mind set willen ze psychische klachten onder jongeren bespreekbaar maken.

Mind set is een nieuw Deventer jongerenplatform met talkshows en podcasts waarin landelijk bekende artiesten en bekende jonge Deventenaren open spreken over hun psychische klachten, of onzekerheden die komen kijken bij opgroeien. “Door de klachten in een context te plaatsen en te laten zien hoe je iets negatiefs om kan zetten naar iets positiefs zorgen we ervoor dat jongeren met klachten zich herkennen in de verhalen en erachter komen dat je hier open mag en kan zijn en dat ze niet de enige zijn,” aldus Mind set.

Pilot

De komende maanden lanceert Mind set vier podcast- en YouTube afleveringen, die worden opgenomen in een tijdelijke studio in het Burgerweeshuis. De afleveringen gelden als pilot voor een mogelijk meerjarenprogramma. De inhoud van de programma’s van Mind set wordt bepaald door Deventer jongeren, die begeleid worden vanuit Raster en Bibliotheek Deventer.

De eerste twee afleveringen

In de eerste aflevering van Mind set komt op zondag 4 april online.  Te gast is singer-songwriter en rapper S10. Zij heeft na jarenlange depressies en psychoses een bloeiende carrière en staat op bijna alle grote festivals. Ze geldt in Nederland als een van de ambassadeurs om psychische klachten onder jongeren bespreekbaar te maken. Naast haar zit spoken word artiest Artik. De presentatie is in handen van niemand minder dan Manu van Kersbergen. Voor aflevering twee staan rapper en producer Sor en producer en Dj de Sluwe Vos op het programma.

Mind set is een samenwerking tussen Kunstcircuit Deventer, Raster, Burgerweeshuis, Bibliotheek Deventer, Youth for christ, Pactum jeugd- en opvoedhulp, Dimence – Impluz, Jongerenloket Deventer en COC Deventer.

Volg Mind set op InstagramFacebook en Youtube.

De eerste Mindset podcast gaat online op zondag 4 april om 16:00 uur en is te beluisteren via Youtube.