Salon Rebel eerste maand volledig volgeboekt

“Michael had een enorme bos haar, ja een echt coronakapsel”, zegt Marieke Ruijvekamp woensdag lachend in haar Salon Rebel. De klant die zij rond het middaguur kortwiekt aan het Waltorenpad is Michael Maatman. De bedrijfsmakelaar uit Deventer kan de opmerking van Marieke enkel beamen. De twee kennen elkaar ook privé en weten wat ze aan elkaar hebben.

Bijna zeventien weken moest Michael (33) wachten voordat hij eindelijk weer naar zijn favoriete kapper kon. Bij aanvang van beide lockdowns had hij pech en ging zijn afspraak op het laatste moment niet door. Nu had hij het geluk dat hij meteen op de eerste dag na de lockdown geknipt kan worden.

Mentaal dingetje

“Ik ben hier echt heel blij mee. Hoe meer eraf gaat hoe fijner het voelt. Dit is toch een mentaal dingetje”, zegt de Deventenaar. Marieke (34) schat dat er van de bovenkant zeker vier tot vijf centimeter af is. Michael: ”Het voelt in elk geval een stuk beter dan met al die haren. Ik kreeg zelfs krullen in mijn nek.”

De van oorsprong Oldenzaalse Marieke opende haar salon in Deventer in november 2017 en woont hier ook sinds drie jaar. Zij heeft vier mensen in dienst. Salon Rebel staat ondanks de coronacrisis fier overeind. “De eerste keer moesten we twee maanden dicht en nu was het bijna drie maanden. Ik vond het pittig, maar we zijn er goed doorheen gekomen. We hebben veel trainingen en webinars gevolgd, geschilderd en schoongemaakt en ook aan productverkoop gedaan. Bestellingen bezorgden we thuis.”

Vol tot april

‘Een beetje zenuwen en een gezonde spanning’ voelde Marieke in de uren voor de heropening. “Ik merk dat ik ineens weer veel meer praat, ik heb er ook gewoon veel zin in.” Over de vraag of klanten de salon nog wel zouden weten te vinden, heeft Marieke zich geen zorgen gemaakt. “We hebben denk ik wel 500 afspraken gemaakt en zitten tot begin april vol. En dan werken we de komende tijd ook nog veel extra.”

In Salon Rebel werkt iedereen met mondkapjes op en klanten mogen ook alleen met een mondkapje in een stoel plaatsnemen. Marieke vertelt dat zij dit beleid al sinds 11 mei vorig jaar hanteert, dat was ruim voor de invoering van de mondkapjesplicht. Zeker in de warme zomerperiode leverde dit bij sommige klanten weleens weerstand op. “Nu zeggen veel mensen, wat goed dat je dit gedaan hebt.”

Brug te ver

Marieke Ruijvekamp doet de naam van haar salon graag eer aan, maar rebelleren tegen de door de overheid opgelegde coronamaatregelen is voor haar een brug te ver. Het belangrijkste vindt zij dat mensen gezond blijven en dat zij en haar collega’s veilig in de salon kunnen werken.

Ondertussen heeft Michael zijn gewenste, frisse coupe. Nog even de bakkebaarden eraf (“ik lijk wel Elvis”) en hij kan privé en op zijn werk weer prima voor de dag komen. De afgelopen maanden heeft niemand aan zijn haar gezeten. “Er zijn niet veel mensen in mijn omgeving aan wie ik dit durf over te laten. Daarom ben ik zo blij met Marieke.”

De saloneigenares vertelt dat ze zelfs een aantal klanten uit Twente heeft, die speciaal voor haar naar Deventer komen. Zij kennen Marieke uit de tijd dat zij in een salon in Enschede werkte. “Ik vind het heel bijzonder dat ze dit doen.”

Dan stapt Michael opgetogen uit de stoel om na een vriendelijke groet de zaak te verlaten. Over een week of vijf, zes verwacht Marieke hem terug. Zelf verheugt zij zich op zondag. Dan gaan de leden van ‘Team Rebel’ elkaar knippen en kleuren. Tot die tijd hebben zij tot hun vreugde de handen vol aan alle klanten die zolang naar hun afspraak hebben uitgekeken. Dus voorlopig alleen maar blijde koppies in Salon Rebel!

Door Rudi Hofman.