Bijzondere expositie op vaccinatielocatie laat bloed kunstenaars sneller stromen

Bezoekers van de GGD-vaccinatielocatie in Deventer kunnen na hun prik in de rustruimte genieten van een aantal kunstwerken gemaakt door vier Deventer kunstenaars. Twee van hen, beeldend kunstenaar Margot Olde Loohuis en dichter Wibo Kosters, zeggen in een onlinegesprek erg blij te zijn met deze onverwachte expositiemogelijkheid.

Kunstenlabdirecteur Mieke Conijn vertelt dat de expositie onder stoom en kokend water en met een zeer beperkt budget tot stand is gekomen. Maar zij is zeer te spreken over het resultaat. Naast Olde Loohuis en Kosters exposeren ook Peter-Frans de Graaf en Harry Schömaker.

Grote zeildoeken

Mieke: “Er is een plek waar mensen na de vaccinatie wachten, bijvoorbeeld om te kijken of ze niet onwel worden. Dat leek ons de beste plek om iets met kunst te gaan doen. Van elke kunstenaar zijn twee werken te zien. De inzendingen van de beeldend kunstenaars hebben we op grote zeildoeken van tweeënhalf bij twee meter laten printen en de gedichten van Wibo zijn vijf keer afgedrukt en verspreid over alle vaccinatiewachtstraten.”

“Ik doe mee als dichter, dus in die zin ben ik een beetje de vreemde eend in de bijt, maar ik vond het wel heel leuk als Deventer kunstenaar om daarvoor uitgenodigd te worden”, zegt Wibo. Een van zijn twee geëxposeerde gedichten is direct gekoppeld aan de IJssel als landschap en het andere is ‘een soort wens in de vorm van een gedicht’. Dat schreef hij destijds voor de 100.000ste inwoner van Deventer in zijn rol als Deventer Dichter - die vervulde hij van augustus 2017 tot en met augustus 2019.

Geboortegrond

Volgens Wibo sluit ook het wensgedicht prima aan op het expositiethema landschap: “De tekst gaat in op wat Deventer in landschappelijk opzicht is. Ik hoop dat diegene waarvoor ik het heb geschreven Deventer ook in de toekomst zal blijven herkennen als zijn geboortegrond. En dat het landschap dat zo kenmerkend is voor Deventer zijn geboorterecht is en ook de plek waarnaar hij mag terugkeren.”

De dichter haalt vervolgens een uitspraak aan van de huisfilosoof bij zijn werkgever Staatsbosbeheer. Die vertelde hem dat het landschap waarin je opgroeit min of meer je maatstaf wordt voor je natuurbeleving. “Ik ben zelf opgegroeid in Zutphen en het feit dat ik in mijn volwassen leven ben teruggekomen naar een IJsselstad is daar een heel mooie illustratie van. Ik miste gewoon de IJssel en vind Deventer een betere versie van Zutphen”, zegt Kosters.

Blij gevoel

Margot Olde Loohuis voelde zich een beetje overvallen door het verzoek mee te doen aan de bijzondere expositie op de al even bijzondere locatie. “Maar ik werd er wel blij van. Mijn werk komt goed uit de verf en veel mensen gaan het zien. Naar aanleiding van de verrassende opening heb ik op facebook en Instagram een post geplaatst en die leverde veel positieve reacties op. Heel leuk, het gaf me een gevoel van hé de wereld begint weer een beetje.”

Wibo ziet de ironie hier wel van in: “De wereld begint weer bij de testlocatie.” Een klassenmoeder sprak hem aan en zei: ‘Goh, je bent aan het exposeren’. Grappig, omdat ik toen pas het gevoel kreeg dat er echt weer wat gebeurt. Het begint ook weer te kriebelen. Misschien is het tijd uit de winterslaap te komen.”

Deventer burgemeester Ron König en strategisch manager van de GGD IJsselland Margreet Algera openden afgelopen vrijdag de vaccinatielocatie en onthulden ook de namen van de exposerende Deventer kunstenaars. Commissaris van de Koning en oud-burgemeester Andries Heidema was hier getuige van. Net als Mieke Conijn en drie van de vier kunstenaars.

In het kader van de IJsselbiënnale exposeert Margot Olde Loohuis van 21 augustus tot 19 september in de raadskelder van Doesburg.

Door Rudi Hofman.