Eén jaar Balkon Beweging, tijd voor een documentaire!

De bevlogen documentairemaakster Isabelle Renate la Poutré schetst met haar documentaire ‘Balkon Beweging’ een mooi portret van deze bijzondere beweging die zoveel betekende voor bewoners en artiesten! De Balkon Beweging bestaat alweer 1 jaar. Het begon toen de deuren van de woonzorg centra en verpleeghuizen sloten.

160 buitenconcerten

Op initiatief van Kunstcircuit Deventer, productiehuis de Nieuwe Oost en muzikant en ondernemer Jos Harmelink konden de ouderen genieten van 160 buitenconcerten op hun eigen locatie. Ze zagen alle contacten met bekenden en hun sociale en culturele activiteiten opeens verdwijnen. De beweging bracht ruimte voor veel professionele artiesten die niet meer konden optreden. Zo konden ze toch een bescheiden inkomen verwerven.

Win-win

Deventer muzikanten en artiesten traden op, langs de balkons! Iedere week genoten de bewoners van smartlappen, gedichten, poëtische liedjes en songs op maat. Het afgelopen jaar is het project gefinancierd door o.a. Kunstcircuit Deventer, Stichting Wesselings- van Breemen, Deventer Cultuurclub, Erven Wittenveen, de provincie Overijssel én een succesvolle crowdfunding.

Het vervolg

De Balkon Beweging trekt ook dit voorjaar en deze zomer verder langs de balkons. De Rotary haalde daarvoor met een boekenactie ruim € 2.000 op. De Stichting Wesselings-van Breemen zorgt voor een bijdrage van € 4.000. “Dit initiatief is van essentieel belang voor senioren én lokale artiesten. Het zou mooi zijn als de Balkon Beweging structureel een plek zou krijgen in het lokale aanbod.” zegt voorzitter Jan Henk van der Kolk van de Stichting.

Uitzending documentaire Deventer RTV

Rond de klok van 11 a.s. zondag te zien op Deventer RTV met herhalingen, een week lang elke twee uur. Daarna via de social media (Balkon Beweging/De Nieuwe Oost pop).