Vitaliteitsmeter helpt jongeren om mentaal en fysiek fitter te worden

Hoe vitaal voel je je op een schaal van 1 tot 10? Die vraag kregen zeven leerlingen van de school De Marke onlangs bij aanvang van ‘Dé Vitaliteitsmeter’. Zij gaven zichzelf cijfers uiteenlopend van twee vijven tot een acht. Na afloop van een gevarieerd beweegprogramma vielen de fitheidscijfers gemiddeld een stuk hoger uit

Dit toont volgens Levien de Jager maar weer eens aan hoe belangrijk voldoende bewegen (ook) voor jongeren is; helemaal in deze zware coronatijd. “Als je intensief beweegt of sport komt er dopamine vrij, een stofje waardoor je je gelukkiger voelt.” Levien is vitaal businesscoach uit Wilp en eigenaar van de Vit-Factor-Y. Hij heeft Dé Vitaliteitsmeter ontwikkeld met voormalig Toppop-presentator Bas Westerweel, die tegenwoordig creatief directeur is bij adviesbureau Knyfe.

Busje vol materialen

“Het is nog een proefproject. De Marke was de eerste locatie die we hebben aangedaan met een busje vol materialen als gewichten, touw en medicijnballen. We hopen sponsoren en fondsen te vinden zodat we in het hele land jongeren van grofweg 16 tot 26 jaar kunnen gaan opzoeken op scholen en andere locaties. Ik verzorg de fysieke trainingen en Bas voert gesprekjes met jongeren en stelt ze vragen over hun gevoelens en gedachten”, legt Levien uit.

Bij Dé Vitaliteitsmeter draait het om ‘hoofd, hart en handen’. Het hoofd slaat op je mentale fitheid, het hart op je emoties en of je lekker in je vel zit en de handen staan symbool voor je fysieke conditie, beweeg je voldoende en eet en drink je wel gezond.

Instrument

Het idee is de uitkomsten van elke vitaliteitsscan aan te bieden aan de opdrachtgever - denk bijvoorbeeld aan een school of gemeente - en daarna in overleg te bepalen hoe het vervolg eruit moet zien. Volgens Levien is Dé Vitaliteitsmeter een uitstekend instrument om vrij snel een goed beeld te krijgen van de mentale en fysieke fitheid van ‘haar’ jongeren.

Bij de Deventer school kregen de deelnemers uit Klas 4 basis- en kaderberoepsgerichte leerweg eerst opwarmoefeningen, daarna volgde een speels hardloopparcours door het park en moesten ze onder meer blokken hout naar elkaar overgooien en bokspringen. Na een ‘tabata-sessie’, een reeks korte maar intensieve rek-, strek- en krachtoefeningen, stelde Bas Westerweel vragen. Het programma eindigde met sprinten voor de fitste leerlingen en rustig lopen voor diegenen die er al flink doorheen zaten.

Ervaren

Marke-docent Anna Vermeer kijkt zeer positief terug op de proef: “We hebben deze manier aangepakt om de leerlingen te laten ervaren wat beweging doet met je mentale gevoel van fitheid. Door corona zijn veel leerlingen minder gaan bewegen en ze voelen zich daar slecht bij. Wij hebben laten zien dat je zonder al te veel spullen toch lekker lichamelijk buiten bezig kan zijn en dat je je dan beter voelt. Mooi om te zien dat leerlingen na de activiteit zich al beter voelden dan toen we begonnen.”

Levien de Jager heeft genoten van de ‘pilot’ “De leerlingen deden allemaal goed mee. Ze zijn lekker actief bezig geweest, hadden twee uur afleiding en we hebben ze een doel meegegeven waaraan ze kunnen werken. Ik kreeg de vraag of er ook oefeningen zijn voor thuis, dat vond ik gaaf.”

De Wilpenaar en zijn compagnon Bas Westerweel hopen dat Dé Vitaliteitsmeter door heel veel organisaties die met jongeren werken wordt omarmd. Stuur voor meer informatie een mail naar vitaal@vit-factor-y.nl.

Door Rudi Hofman.