Nieuwe coronamaatregelen per 29 september 2020

Het aantal coronabesmettingen in Nederland groeit te snel. Daarom heeft de overheid nieuwe regels aangekondigd. Die gaan in op 29 september om 18.00 uur. Ze blijven in elk geval de komende 3 weken gelden.

Wij zetten de belangrijkste veranderingen op een rijtje. Voor het complete overzicht, kijk op Rijksoverheid.nl. Bekijk ook de nieuwe noodverordening COVID-19 die is vastgesteld door de Veiligheidsregio IJsselland.

Werk zoveel mogelijk thuis

De laatste maanden zijn mensen weer steeds vaker op kantoor gaan werken. Hierdoor raken steeds meer mensen op hun werk besmet. Daarom geldt: als het kán, werk dan vanuit huis. De overheid kan bedrijven met coronabesmettingen voor 14 dagen helemaal sluiten.

Ontvang thuis maximaal 3 gasten

Bijeenkomsten met familie en vrienden zijn ook een belangrijke besmettingsbron. Daarom geldt het dringende advies: ontvang thuis niet meer dan 3 gasten tegelijk. Kinderen tot en met 12 jaar tellen daarbij niet mee.

Kom buitenshuis met maximaal 4 personen bij elkaar

Gaat u bijvoorbeeld naar een restaurant, café of bioscoop? Zorg dan dat de groep uit maximaal 4 personen bestaat. Kinderen tot en met 12 jaar tellen daarbij niet mee. Ook geldt een uitzondering voor groepen die bestaan uit mensen uit 1 huishouden.

In totaal mogen in binnenruimtes niet meer dan 30 personen aanwezig zijn. Bijvoorbeeld in restaurants. Kinderen tellen daarbij ook mee. Dit maximum geldt niet voor bijvoorbeeld musea en pretparken. Wel moet u daar vooraf reserveren.

Horeca sluit om 22.00 uur

Wanneer mensen veel drank op hebben houden ze zich vaak minder goed aan de coronaregels. Daarom gaan restaurants en café's vanaf 29 september om 22.00 uur dicht. Na 21.00 uur mogen er geen nieuwe gasten meer binnenkomen.

Sporten en sportwedstijden zonder publiek

Alle wedstrijden worden de komende 3 weken zonder publiek gespeeld. Dat geldt zowel voor amateurs als voor profs. Sporten blijft gewoon mogelijk. Wel zullen sportkantines de komende tijd gesloten blijven.

Registratie bij contactberoepen

Bij horeca bent u er misschien inmiddels al aan gewend: u noteert uw contactgegevens bij een bezoek aan een restaurant of café. Die registratie gaat nu ook plaatsvinden bij bijvoorbeeld kappers en fysiotherapeuten. Voor een compleet overzicht van alle contactberoepen, kijk op de website van de Rijksoverheid. Zo kan de GGD bij besmettingen makkelijker achterhalen wie er bij een besmette persoon in de buurt zijn geweest.

Deurbeleid bij supermarkten en in winkels

Winkeliers moeten goed gaan letten op de hoeveelheid mensen die zij tegelijk binnenlaten. Ze moeten ervoor zorgen dat hun klanten 1,5 meter afstand kunnen houden. Als het te druk wordt moet u dus even wachten.

Ook roept de overheid supermarkten op om speciale boodschappenuurtjes in te stellen voor ouderen en andere kwetsbare groepen.

De basisregels blijven gelden!

  • Houd altijd 1,5 meter afstand.
  • Ga niet naar plaatsen waar het druk is.
  • Nies en hoest in uw elleboog.
  • Was vaak uw handen met zeep.
  • Bent u verkouden? Blijf dan thuis en laat u testen!
  • Heeft u koorts of bent u benauwd? Dan moeten alle huisgenoten thuis blijven.

Het complete overzicht van alle regels en uitzonderingen vindt u op de website van de Rijksoverheid. Bekijk ook de nieuwe noodverordening COVID-19 die is vastgesteld door de Veiligheidsregio IJsselland.