Informatie over de corona-aanpassingen in de binnenstad

Om een bezoek aan de binnenstad prettig en veilig mogelijk te maken, hebben we met binnenstadondernemers een aantal aanpassingen in het straatbeeld toegepast. Zo maken we ruimte om voldoende afstand te kunnen houden en voor de doorgang van de hulpdiensten. We kijken steeds of daar verbeteringen mogelijk zijn.

Bekijk alle maatregelen op de kaart (pdf, 292 KB)

 • Veelgestelde vragen

  Bekijk hiervoor het overzicht op de website van Rijksoverheid.

  De markten mogen doorgaan, alleen met essentiële producten.

  Bekijk het overzicht van open en gesloten winkels en markten op de website van de Rijksoverheid.

   

  Het is voor iedereen belangrijk om 1,5 meter afstand te houden. We geven hierbij voetgangers extra de ruimte.

  Bekijk de kaart (pdf, 292 KB) met de maatregelen binnenstad.

  Assenstraat

  In de Assenstraat geldt de gehele dag een (brom)fietsparkeerverbod en een fietsverbod van 11.00 tot 18.00 uur. Het (brom)fietsparkeerverbod geldt ook voor het Hof van Adwaita.

  Brink

  Op de Brink geldt de gehele dag een fietsparkeerverbod. Vanaf zondag 11 oktober 2020 is fietsen weer toegestaan op de Brink, uitgezonderd tijdens markturen. (brom)Fietsparkeren blijft niet toegestaan op de Brink.

  Golstraat/Roggestraat

  • Tijdens marktdagen/uitgaangsavonden staan hier teveel fietsen gestald waardoor de bereikbaarheid van de hulpdiensten in het gedrang komt.
  • Hier geldt daarom de gehele dag een (brom)fietsparkeerverbod voor het gedeelte tussen Prinsenplaats en het Etty Hillesum Centrum.

  Keizerstraat/Op de Keizer

  Hier gelden geen extra maatregelen meer vanwege corona.

  Kleine en Grote Overstraat

  • Tijdens marktdagen staan hier teveel fietsen gestald waardoor het tweerichtingenverkeer voor voetgangers en de bereikbaarheid van hulpdiensten in het gedrang komt.
  • Hier geldt daarom de gehele dag een (brom)fietsparkeerverbod voor het gedeelte van de Brink tot de Spijkerboorsteeg.

  Spijkerboorsteeg

  Deze steeg is te smal om, bij tweerichtingsverkeer, 1,5 meter afstand te houden. Daarom geldt hier éénrichtingsverkeer (vanaf de Brink richting Overstraten).

  Vleeshouwerstraat en Grote Poot

  In de Vleeshouwerstraat en Grote Poot is vanwege corona een (tijdelijk) voetgangersgebied ingesteld. Fietsen is toegestaan van 18.00 tot 11.00 uur. Vanwege de beperkte ruimte geldt de gehele dag een (brom)fietsparkeerverbod.

  Zandpoort

  In het gedeelte tussen Achter de Muren en Rijkmanstraat zijn extra fietsparkeerplaatsen gerealiseerd waarvoor autoparkeerplaatsen zijn opgeheven.

  De gemeente verwijdert fout geparkeerde fietsen op de Brink en een aantal smalle straten in de binnenstad. Dat doen we om ervoor te zorgen dat voetgangers en hulpdiensten voldoende ruimte krijgen.

  Uw fiets wordt verplaatst naar de Gedempte Gracht (achterkant Schouwburg). Fietsen waarvan het slot is doorgeknipt om ze te kunnen verwijderen, en die geen tweede slot hebben, worden verplaatst naar het depot aan de Westfalenstraat 5.

  Meer informatie over de fietsdepots, de openingstijden en wat u moet doen om uw fiets terug te krijgen leest u op de website van Circulus Berkel.

   

  Omdat er geen fietsen meer geparkeerd kunnen worden op de  Brink, staan er veel meer fietsen in de zijstraten. Dat belemmert de doorgang voor de hulpdiensten. Hulpdiensten hebben dan ook aan de gemeente verzocht om een (brom)fietsparkeerverbod in te stellen in de straten:

  • Assenstraat
  • Hof van Adwaita
  • Roggestraat
  • Golstraat
  • Deel  Kleine en Grote Overstraat (tot Spijkerboorsteeg)
  • Vleeshouwerstraat
  • Grote Poot

  Fietsen die de veiligheid in het geding brengen worden verplaatst naar de Gedempte Gracht.

  Maatregelen gaan in zodra de borden op de straten zijn geplaatst. Dat geldt ook als maatregelen wijzigen. Volg dus de aanwijzingen op de borden en van de verkeersregelaars.

  We kunnen nu nog niet zeggen hoe lang de maatregelen duren. Dat hangt ook af van de ontwikkelingen en regelgeving vanuit de Rijksoverheid rondom het coronavirus.

  Grote Poot, Vleeshouwerstraat en Kleine Overstraat

  Vanwege corona is hier een voetgangersgebied ingesteld waardoor autoverkeer alleen tussen 7:00 en 11:00 uur is toegestaan voor laden en lossen.

  Bekijk de kaart (pdf, 292 KB) met de maatregelen binnenstad.

  Keizerstraat/Op de Keizer

  Door de rioolwerkzaamheden aan de Keizerstraat is deze straat nog afgesloten voor auto- en fietsverkeer.

  Lees meer over de werkzaamheden in de Keizerstraat.

  Komend vanaf de Grote Poot is Assenstraat van 7.00 tot 11.00 uur bereikbaar voor laden en lossen. U kunt vanaf de Grote Poot doorrijden tot aan de paal ter hoogte van Hof van Adwaita.

  Voor het deel Assenstraat vanaf de Brink tot en met de paal ter hoogte van Hof van Adwaita is er voor het autoverkeer niets gewijzigd ten opzichte van de oorspronkelijke situatie.

   

  Pakketbezorgers met een auto of bestelbus mogen alleen binnen de vastgestelde venstertijden van 7.00 tot 11.00 uur 's morgens de binnenstad in.

  Postbezorgers met een fiets moeten zich houden aan dezelfde regels als andere fietsers. Net zoals postbezorgers te voet zich moeten houden aan de regels voor voetgangers.

  Ja, de tijdelijke maatregelen gelden ook voor inwoners van de binnenstad.

  Ja, u kunt met  een scootmobiel de binnenstad in, er is voldoende ruimte. Wij beschouwen een persoon op een scootmobiel als een voetganger.

  Iedereen is zelf verantwoordelijk voor het vermijden van drukte en het houden van voldoende afstand. Daarnaast vindt er geregeld controle plaats op het naleven van de extra maatregelen in de binnenstad.

  Fietsen die de veiligheid in het geding brengen worden verplaatst naar de Gedempte Gracht.

  Op zaterdag zijn uitstallingen verboden in het voetgangersgebied. Daarnaast vragen we ondernemers om geen uitstallingen te plaatsen buiten de stalen band. Dat is om voetgangers meer ruimte te geven.

  In bepaalde straten mogen overdag geen fietsers meer komen. In die straten kunnen klanten de winkels alleen nog te voet bereiken.