Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Veelgestelde vragen over het coronavirus

Opnieuw kunnen we een stap vooruit zetten in de corona-aanpak. We starten een nieuw hoofdstuk en gaan van een intelligente lockdown naar ruimte met regels. Die blijven nodig, want het coronavirus is zeker niet verdwenen. De weg uit de coronacrisis hebben we ingezet met de volgende basisregels, die nog steeds van kracht zijn:

 • Heeft u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen;
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen;
 • Was vaak uw handen;
 • Werk zoveel mogelijk thuis;
 • Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Veelgestelde vragen Binnenstad

Veelgestelde vragen Ondernemers

Veelgestelde vragen Publieke dienstverlening

Veelgestelde vragen Opvang & Zorg

Veelgestelde vragen Geld & Geldzorgen

 • Scholen en kinderopvang

  Wanneer kunnen mijn kinderen weer naar school?

  Sinds 8 juni zijn de basisscholen weer volledig open. Alle kinderen moeten weer naar school. Zij hoeven geen 1,5 meter afstand te houden. Niet tot elkaar en niet tot hun meesters en juffen.

  Het voortgezet onderwijs is sinds 2 juni weer gedeeltelijk open. Scholen nemen maatregelen zodat iedereen 1,5 meter afstand kan houden. Dat betekent in de praktijk dat niet alle leerlingen tegelijk op school kunnen zijn. Na de zomervakantie gaan de middelbare scholen weer volledig open. Leerlingen hoeven dan onderling geen 1,5 meter afstand te houden, maar wel tot hun docenten.

  Het speciaal onderwijs is weer volledig open voor alle leeftijden.

  Kinderen die ziekteverschijnselen vertonen, mogen niet naar school. Zij moeten thuis blijven.

  Ik wil mijn kind aanmelden bij de basisschool maar er zijn geen open dagen. Hoe meld ik nu mijn kind aan?

  In verband met de maatregelen tegen het coronavirus zijn er geen rondleidingen door de school. De scholen hanteren daarom dit jaar een aangepaste aanmeldprocedure. Meer informatie daarover vindt u op www.deventerbasisscholen.nl.

  Is de buitenschoolse opvang weer open?

  Buitenschoolse opvang volgt de basisscholen en is dus weer open sinds 11 mei 2020. Kinderen die naar de buitenschoolse opvang gaan, doen dat op de dagen dat ze ook naar de basisschool gaan.

  Is de kinderopvang open?

  De kinderopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar en gastouders voor kinderen van 0 tot 12 is weer open sinds 11 mei 2020. Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt ook voor opvangpersoneel en kinderen nog steeds: blijf thuis.

  Voor vragen over de opvang kunt u contact opnemen met uw kinderopvangorganisatie.

  Gaat het leerlingenvervoer door?

  Leerlingenvervoer voor kinderen tot en met 17 jaar vindt weer plaats op de reguliere manier. Leerlingen onderling hoeven daarbij geen 1,5 meter afstand te houden. De brancheorganisatie en de vakbonden hebben de afspraken hierover vastgelegd in een protocol (pdf, 413kb)

  Let op: kinderen die ziekteverschijnselen vertonen, mogen niet naar school of de kinderopvang. Zij moeten thuis blijven.

 • Sportaanbieders, buurthuizen, speeltuinverenigingen

  Mag ik buiten sporten bij mijn sportaanbieder?

  Vanaf 1 juli versoepelen de maatregelen:

  • Alle leeftijdsgroepen mogen samen buiten sporten. Niet alleen trainingen, maar ook toernooien en wedstrijden.
  • Kantines, kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties mogen ook weer open.
  • Bij contactsporten hoeft tijdens trainingen en wedstrijden geen 1,5 meter afstand te worden gehouden. Maar iedereen van 19 jaar en ouder moet vóór en ná het sporten wél 1,5 meter afstand houden. Dus ook in kleedruimtes en kantines. Ga niet sporten als je gezondheidsklachten hebt!
  • Publiek bij wedstrijden is vanaf 1 juli weer toegestaan. Voor buitensporten geldt wel een limiet van 250 personen. Toeschouwers moeten 1,5 meter afstand tot elkaar houden en mogen niet schreeuwen of zingen.
  • Op sportlocaties moet een coronacoördinator herkenbaar aanwezig zijn. Een coronacoördinator hoeft geen apart persoon te zijn. Een trainer kan ook deze rol op zich nemen.

  Raadpleeg het Protocol Verantwoord Sporten van NOC-NSF.

  Wanneer mag ik weer binnen sporten?

  Sportscholen, fitnessclubs en sportverenigingen mogen vanaf 1 juli weer binnenactiviteiten aanbieden voor alle leeftijdsgroepen. Trainingen, maar ook toernooien en wedstrijden. Bij contactsporten hoeft tijdens trainingen en wedstrijden geen 1,5 meter afstand te worden gehouden. Kantines, kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties mogen ook weer open.

  Beperkingen:

  • Iedereen van 19 jaar en ouder moet vóór en ná het sporten wél 1,5 meter afstand houden. Dus ook in kleedruimtes en kantines. Ga niet sporten als je gezondheidsklachten hebt!
  • Bij binnensporten mogen maximaal 100 personen publiek aanwezig zijn. Zij moeten 1,5 meter afstand tot elkaar houden en mogen niet schreeuwen of zingen.
  • Op sportlocaties moet een coronacoördinator herkenbaar aanwezig zijn. Een coronacoördinator hoeft geen apart persoon te zijn. Een trainer kan ook deze rol op zich nemen.

  Raadpleeg het Protocol Verantwoord Sporten van NOC-NSF.

  Mogen bootcamps doorgaan?

  Ja, bootcamps zijn weer toegestaan voor alle leeftijden. Vanaf 1 juli vervalt de 1,5 meter regel tijdens het sporten. Maar iedereen van 19 jaar en ouder moet vóór en na het sporten wel 1,5 meter afstand houden.

  Vindt de bootcamp plaats buiten een sportpark? Dan moet de organisator de activiteit wel vooraf melden bij de gemeente.

  Ik wil als sportaanbieder weer buiten gaan sporten. Heb ik een meldingsplicht?

  U heeft een meldingsplicht als u activiteiten buiten sportparken organiseert. Dat geldt ook ná 1 juli. Sportactiviteiten op sportparken hoeft u dus niet vooraf te melden bij de gemeente.

  Wilt u een sportactiviteit melden? Doe dat via dit meldingsformulier. U hoeft niet te wachten op een reactie van de gemeente. U krijgt alleen bericht als de gemeente besluit de sportactiviteit niet toe te staan, omdat deze niet voldoet aan de veiligheids- of gezondheidseisen. Vanaf 1 juli zullen activiteiten die ook binnnen plaats kunnen vinden buiten niet meer zo vaak toegestaan worden.

  Denk daarnaast aan de volgende dingen:

  • Gaat u muziek afspelen tijdens de sportactiviteit? Informeer dan ook de buurt.
  • Vraag altijd vooraf toestemming aan de eigenaar van de grond. Bijvoorbeeld met een school als u op een schoolterrein wilt gaan sporten. Op openbare gemeentegrond mag u altijd sporten.

  Vanaf 1 juli mag er weer binnen gesport worden. Biedt u een binnensport aan, en heeft u uw activiteiten de afgelopen periode naar buiten verplaatst? Dan vragen wij u om de activiteiten per 1 juli weer zoveel mogelijk naar binnen te verplaatsen. Dit om overlast voor omwonenden te beperken. Geef de verplaatsing door aan de gemeente via sportievevereniging@sportbedrijfdeventer.nl.

  Had u vóór de coronacrisis al een activiteit al in de openbare ruimte georganiseerd, dan kan deze buiten plaats blijven vinden. Denk hierbij aan een bootcampgroep of powerwalken. Hierbij blijft wel de meldingsplicht gelden.

  Ik wil als sportaanbieder desinfecterende middelen aanschaffen. Is dat mogelijk tegen gereduceerd tarief?

  Informatie over desinfecterende middelen voor sportverenigingen vindt u op de www.voorclubs.sportindeventer.nl.

  Hoe vraag ik als buurthuis/vereniging/sportaanbieder uitstel van betaling gemeentelijke heffingen aan?

  U kunt uitstel van betaling aanvragen tot 31 augustus 2020 via het aanvraagformulier Uitstel van betaling voor ondernemers. Bekijk voor meer informatie het nieuwsbericht.

  Kan mijn sportvereniging financiële compensatie aanvragen?

  De Minister voor Medische Zorg heeft een nieuwe regeling ingevoerd voor amateursportorganisaties die schade hebben geleden door de coronamaatregelen. Dit is de TASO-regeling.

  De TASO-regeling staat in principe open voor alle sportverenigingen die lid zijn van een sportbond die is aangesloten bij NOC*NSF. Heeft de sportvereniging eerder al gebruik gemaakt van de TOGS-regeling? Dan kan deze niet ook gebruik maken van de TASO-regeling.

  Lees de officiële bekendmaking van de TASO-regeling in de Staatscourant. Een aanvraag voor een tegemoetkoming kun u indienen van 1 september tot en met 4 oktober 2020 op de website van de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen.

  Wilt u hierover eerst meer informatie? Neem dan contact op met de Vereniging Sport en Gemeenten via het e-mailadres info@sportengemeenten.nl.

  Mogen (sport)verenigingen en scholen nog steeds oud papier ophalen?

  In sommige wijken en dorpen in Deventer wordt het oud papier opgehaald door (sport)verenigingen en scholen. De Branchevereniging oud papier adviseert om, vanwege het coronavirus, het oud papier nu niet te laten ophalen door (sport)verenigingen en scholen. Als gemeente volgen wij dit advies op.

  Het oud papier wordt voorlopig uitsluitend opgehaald door Circulus-Berkel. Mogelijk gebeurt dat op een andere dag dan u gewend bent. Raadpleeg voor alle inzameldata de kalender op de website van Circulus-Berkel, of de Afvalvrij app.

 • Bijeenkomsten

  Mag mijn bijeenkomst doorgaan?

  Dat ligt aan de locatie waar de bijeenkomst plaatsvindt en het aantal personen dat deelneemt.

  Algemene regels voor activiteiten binnen:

  • Alle volwassenen houden 1,5 meter afstand van anderen;
  • Maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen (exclusief personeel);
  • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf.

  Algemene regels voor activiteiten buiten:

  • Alle volwassenen houden 1,5 meter afstand van anderen;
  • Maximaal 250 personen (exclusief personeel);
  • In de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats.
  • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, een reservering en een gezondheidscheck vooraf.
  Hoeveel mensen mogen bij een begrafenis aanwezig zijn?

  Vanaf 1 juli hangt het maximum aantal personen af van de plek van de uitvaart. De basisregel is dat de aanwezigen 1,5 meter afstand moeten kunnen houden. In de praktijk zullen de meeste uitvaartruimten aan ongeveer 30 personen plaats kunnen bieden. Maar in grote zalen passen misschien meer mensen. Neem hierover contact op met de uitvaartondernemer.

  Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over begrafenissen en de coronamaatregelen.

  Mag ik een verjaardagsfeestje thuis vieren?

  Ja, dat mag. Maar zorg er wel voor dat al uw gasten van van 19 jaar en ouder 1,5 meter afstand kunnen houden. Dat geldt voor binnen en voor buiten.

  Heeft u gezondheidsklachten? Blijf dan thuis, en bezoek geen verjaardagsfeestjes.

 • Evenementen

  Gaat de Deventer Boekenmarkt door?

  Nee, de Deventer Boekenmarkt gaat dit jaar niet door. Ook het poëziefestival Het Tuinfeest is afgelast. De boekenmarkt was gepland op zondag 2 augustus 2020. De Deventer Boekenmarkt is nu uitgesteld en heeft volgend jaar plaats op zondag 1 augustus.

  Mag ik een buurt- of straatfeest organiseren deze zomer?

  Ja, onder voorwaarden. U doet een "melding klein evenement" bij de gemeente. Naast de voorwaarden die altijd al gelden voor kleine evenementen, gelden op dit moment extra voorwaarden. Zodra u een melding klein evenement hebt gedaan krijgt u hierover uitgebreide informatie toegestuurd. De belangrijkste regels:

  • het evenement vindt buiten plaats;
  • er komen niet meer dan 100 personen bijeen;
  • als organisator bent u ervoor verantwoordelijk dat bezoekers zich houden aan de afstandsregels.

  Onder deze voorwaarden hoeft u niet te werken met vaste zitplaatsen, reserveringen of een gezondheidscheck vooraf.

  Mag ik een groot evenement organiseren?

  Sinds 1 juli 2020 is het onder zeer strikte voorwaarden weer toegestaan om grote evenementen te organiseren.

  Let op: voor het organiseren van een groot evenement heeft u altijd een vergunning nodig van de gemeente. Zorg ervoor dat u die op tijd aanvraagt.

  Naast voorwaarden die altijd al golden bij evenementen, zijn er nu extra voorwaarden in verband het het coronavirus. Welke voorwaarden precies gelden is afhankelijk van het aantal bezoekers dat u verwacht en of het evenement binnen of buiten plaatsvindt. In de COVID-19 navigator (pdf, 1,5 MB) van de Veiligheidsregio IJsselland vindt u hierover meer informatie. Lees ook de veelgestelde vragen over evenementen en samenkomsten op de website van de Veiligheidsregio.

 • Horeca

  Mag de horeca weer open?

  Ja, alle horeca mag weer open. Er gelden wel regels.

  Binnen, in restaurants en café's:

  • u moet vooraf reserveren;
  • het restaurant of café moet checken of u gezond bent;
  • statafels zijn verboden;
  • gasten moeten 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Een scheidingswand maakt dit niet anders. Alleen mensen uit hetzelfde huishouden mogen dichterbij elkaar komen.
  • hebt u gezondheidsklachten? Blijf dan altijd thuis.

  Sinds 1 juli is er geen officieel maximum meer voor het aantal mensen dat tegelijk binnen mag zijn in de horeca. Zolang iedereen maar 1,5 meter afstand kan houden.

  Buiten, op terrassen hoeft u niet te reserveren. Wel geldt:

  • terrassen moeten aan de bovenkant of aan tenminste 3 zijkanten open zijn;
  • terrassen moeten zo ingericht zijn dat de gasten 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Alleen mensen uit hetzelfde huishouden mogen dichterbij elkaar komen.
  • is er een zogenaamd kuchscherm geplaatst? Dan mag de afstand tussen gasten minder dan 1,5 meter zijn;
  • bij aan elkaar grenzende terrassen moeten de eigenaars gezamenlijk zorgen voor de 1,5 meter afstand;
  • terraseigenaren zorgen er ook voor dat er geen clusters van wachtende of vertrekkende gasten vlakbij hun terras ontstaan.
  Welke regels gelden voor restaurants in hotels?

  Hotels vallen onder horeca. Voor restaurants van hotels gelden dezelde regels als voor andere restaurants.

  Kan ik naar een coffeeshop?

  Coffeeshops zijn weer geopend. Voor coffeeshops gelden dezelfde regels als voor andere horeca. (Zie "Mag de horeca weer open?" hierboven)

  Kan ik naar een disco of nachtclub?

  Nee, nachtclubs en discotheken blijven tot in elk geval 1 september gesloten.

 • Markt

  Gaat de markt door?

  De Deventer markten blijven open. De markt is voor veel mensen belangrijk voor hun dagelijkse levensbehoefte. Voor de kooplieden is het belangrijk dat zij inkomsten hebben. Daarom blijft de markt zo lang het kan doorgaan.

  De gemeente houdt in de gaten hoe druk het is op de markt. Wordt het té druk, dan kan de gemeente de markt sluiten.

  De markt op de Brink krijgt vanaf juni een andere opstelling. De markt wordt opgesteld als een lang lint over de Brink, vanaf de Zandpoort tot aan de kop van de Brink. Zo kunnen de terrassen op de Brink uitbreiden en blijft er toch plek voor de markt.

 • Recreatie

  Mogen zwembaden weer open?

  Zwembaden mogen open, ook de zwembaden op campings. De toiletten bij zwembaden zijn weer open. En per 1 juli mag ook de horeca bij zwembaden weer open. Wel moet iedereen vanaf 19 jaar 1,5 meter afstand houden.

  Zijn de Scheg en het Borgelerbad open?

  Zwembaden in Nederland mogen weer open. De Scheg en het Borgelerbad in Deventer zijn ook weer open voor baantjes zwemmen, aquasporten en zwemlessen.

  Het Borgelerbad en de Scheg zijn tijdens de zomervakantie (van 6 juli t/m 30 augustus) ook geopend voor recreatief zwemmen. Er wordt een beperkt aantal mensen tegelijk toegelaten. Blijft het coronavirus onder controle? Dan gaan de zwembaden na de zomer weer open zoals voor de coronacrisis.

  Kijk op de website van de Scheg en het Borgelerbad voor de actuele openingstijden.

  Wilt u gaan zwemmen? Boek dan vooraf uw ticket en een tijdvak. Reserveren kan maximaal 4 dagen van tevoren via de webshop van het Deventer Sportbedrijf.

  Mogen activiteiten van de scouting en kunst- en cultuurverenigingen doorgaan?

  Ja. Activiteiten van de scouting en van culturele verenigingen kunnen weer plaatsvinden. Deelnemers ouder dan 18 jaar moeten 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

  Gaat u een activiteit in de buitenlucht organiseren, dan moet u deze melden bij de gemeente. Doe dit via het meldingsformulier. U hoeft niet te wachten op een reactie van de gemeente. U krijgt alleen bericht als er vragen zijn over uw melding. Heeft u andere vragen over cultuur? Die kunt u stellen via a.termaat.bergisch@deventer.nl.

  Mogen koren repeteren?

  Ja, koren mogen weer repeteren, binnen én buiten. Volwassen koorleden moeten wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

  Het RIVM adviseert om ruimtes waar gezamenlijk wordt gezongen 24 uur per dag te ventileren. En om deze ruimtes in de pauzes en na de bijeenkomst ongeveer 10 minuten te luchten. Lees het complete advies van de RIVM over zangkoren.

  Het koornetwerk Nederland heeft een protocol gemaakt voor het veilig samen zingen. Dat protocol vindt u op de website van het koornetwerk Nederland.

  Gaat u buiten repeteren? Dan geldt nog wel steeds een meldplicht bij de gemeente. Dat doet u via dit meldingsformulier.

  Mogen kinderen met meer dan 3 vriendjes buitenspelen?

  Ja, kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen met elkaar buitenspelen. Het RIVM benadrukt dat dit geen gevaar voor de gezondheid oplevert.

  Kan ik met het gezin naar het park, het strand of de wijk in?

  Ja, dat mag. Wel kunnen burgemeesters gebieden afsluiten. Dat gebeurt als het te druk wordt op bepaalde plekken, zoals een park of het strand. Houd 1,5 afstand van anderen.

  Bij groepen van 3 of meer die geen 1,5 meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen en jongeren tot en met 18 jaar zijn hiervan uitgezonderd.

  Kan ik naar een museum?

  Musea zijn weer open. De musea moeten ervoor zorgen dat hun bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Dat betekent dat ze een maximimum aantal bezoekers tegelijk binnen kunnen laten.

  Veel musea werken nu met een reserveringssysteem. U boekt uw ticket dan vooraf.

  Kan ik naar het theater of een concert?

  Theaters en concertzalen mogen sinds 1 juni 2020 weer open. Sinds 1 juli is de regel dat er maximaal 30 personen tegelijk binnen mogen zijn vervallen. Wel gelden nog de volgende regels:

  • volwassen bezoekers moeten 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden, tenzij ze uit hetzelfde huishouden komen;
  • zij moeten een vaste zitplaats toegewezen krijgen en die ook gebruiken;
  • bij meer dan 100 bezoekers moet iedereen vooraf verplicht reserveren en een gezondheidscheck krijgen;
  • hard meezingen of schreeuwen is verboden.
  Het maximum aantal bezoekers is dus afhankelijk van de grootte van de zaal.

  Zijn de bibliotheken open?

  De bibliotheken zijn weer open. Zij moeten ervoor zorgen dat bezoekers 1,5 meter afstand kunnen houden. Dat gebeurt in de verschillende filialen van de bibliotheek op verschillende manieren. Kijk op de website van de bibliotheek Deventer voor de meest actuele informatie.

  Kan ik naar de sauna (wellness)?

  Sauna's en wellnesscentra zijn sinds 1 juli 2020 weer open. Er gelden wel regels:

  • Reservering en de gezondheidscheck zijn vereist. Spreek ook de tijdsduur van het bezoek af;
  • Klassieke (Finse) sauna’s: uit voorzorg wordt, waar mogelijk, de ventilatie verhoogd en luchtrecirculatie zo veel mogelijk vermeden;
  • Voer geen opgietingen uit.

  Meer hierover leest u op de website van het RIVM.

   

  Kan ik naar een casino of speelhal?

  Casino’s en speelhallen zijn weer open sinds 1 juli 2020. Er gelden wel regels.

  • houd 1,5 meter afstand tot anderen;
  • ga niet naar een casino of speelhal als u gezondheidsklachten heeft;
  • volg de aanwijzingen van het personeel, bv over looproutes.

  Om aan de 1,5 meter regel te kunnen voldoen hebben casino's een maximum aantal bezoekers. Hoeveel dat er zijn hangt af van de grootte van het casino. Informeer vooraf of u moet reserveren bij het casino waar u naartoe wilt gaan.

  Kan ik naar een seksinrichting?

  Seksinrichtingen zijn weer geopend sinds 1 juli 2020.

 • Campings en vakantieparken

  Zijn vakantieparken en campings nog dicht?

  Vakantieparken en campings zijn open. Sinds 15 juni zijn ook de gemeenschappelijke wc's en douches weer open, en kunnen ook kampeerders zonder portable toilet weer terecht.

  Kan ik de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen in recreatiegebieden gebruiken?

  Gemeenschappelijke was-, toilet- en douchevoorzieningen bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kampeerveldjes en jachthavens mogen per 15 juni weer open.

  Toiletten voor dagrecreatie bij parken, bossen, stranden, etc. mogen open. Dit geldt ook voor de toiletten op pretparken, dierentuinen en natuurparken.

  Mijn stacaravan staat op een vakantiepark in de Veiligheidsregio IJsselland. Mag ik daar nog naartoe?

  Ja, dat mag. Ook de gedeelde sanitaire voorzieningen zijn sinds 15 juni weer open. U kunt dus ook naar uw stacaravan als u geen eigen toilet heeft. Wel blijven de regels over 1,5 meter afstand houden gelden.

  Ik wil kamperen met een tent, mag dat?

  Ja. Sinds 15 juni zijn ook de gemeenschappelijke wc's en douches op de campings weer open.

  Ik wil naar een groepsaccommodatie, kan dat?

  Alleen een gezamenlijk huishouden (een gezin dat normaal ook bij elkaar woont) mag in een groepsaccommodatie verblijven.

 • Gezondheid

  Waar kan ik me laten testen op corona?

  Vanaf 1 juni kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, bellen met het nummer 0800 - 1202 om een afspraak te maken voor een test bij de GGD. Het nummer is gratis en 7 dagen per week bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur.

  Tijdens het telefonische intakegesprek worden vragen gesteld over de aard van uw klachten. Ook zal gevraagd worden om uw BSN-nummer. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag. Het kan zijn dat dit in de opstartfase iets langer zal duren.

  Wat gebeurt er ná de coronatest?

  Binnen 48 uur krijgt u de uitslag van de test. Blijkt dat u besmet bent met corona? Dan start de GGD een bron- en contactonderzoek. Het is de bedoeling dat u vanaf dat moment thuis in isolatie blijft. Hebt u huisgenoten? Dan wordt ook hen gevraagd om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

  Wat kunt u zelf doen tegen verspreiding van het coronavirus?

  Op de website van de GGD vindt u adviezen hoe u het virus zo min mogelijk verspreidt.  Naar de informatie van de GGD over het coronavirus.

  Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal 3 mensen op bezoek en houd ook dan afstand tot elkaar.

  Een gezinslid heeft koorts. Mag ik nu nog naar buiten?

  Nee. Als u of iemand bij u thuis kucht, hoest en/of verkouden is én daarbij ook koorts heeft, dan blijft iedereen in het huishouden thuis.

  Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.

  Iedereen binnen mijn gezin heeft klachten. Mag ik wel boodschappen doen en de hond uitlaten?

  Dat mag, als het niet lukt om iemand uit uw omgeving zonder klachten hiervoor te vragen. Wel altijd alleen en door het gezinslid dat hier het meest toe in staat is.

  Ik heb hulp nodig. Waar kan ik terecht?

  Voor vraag en aanbod bij praktische problemen en bij eenzaamheid en/of angst

  Heeft u een praktisch probleem, bent u eenzaam of maakt u zich zorgen? Of wilt u juist anderen helpen? U kunt uw vraag of aanbod zetten op www.betermetjeburen.nl of bellen naar 0570 – 61 58 05. Dit is het nummer van de Vrijwilligerscentrale Deventer (optie 1), Beter met je buren (optie 2) en Buurtgeluk (optie 3, 24 uur bereikbaar).

  Welke mogelijkheden zijn er?

  • Boodschappen laten doen;
  • regelmatig gebeld worden voor een praatje;
  • maaltijden aan huis laten bezorgen;
  • en nog veel meer.

  Voor ondersteuningsvragen

  Het sociaal team in uw wijk: www.socialeteamsdeventer.nl/mijn-wijk. U kunt ook bellen naar het algemene nummer: 0570 - 69 53 99. Dit nummer is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 09.00 uur tot 17.00 uur en op vrijdag van 09.00 uur tot 13.00 uur.

  Voor (medische) vragen en richtlijnen

  RIVM: 0800 - 1351. Dit nummer is dagelijks bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur.

  Voor een luisterend oor (bij angst, eenzaamheid, zorgen)

  De Luisterlijn: 0900 - 0767. Dit nummer is 24 uur bereikbaar.
  U kunt ook chatten via www.deluisterlijn.nl.

  De Zilverlijn (Nationaal Ouderenfonds): 0800 - 1325 (gratis).

  Voor (praktische) hulpvragen

  Rode Kruis Hulplijn: 070 - 44 55 888.

  Voor online en digitale vragen

  Helpdesk Welkom Online: 088 - 34 42 000. Dit nummer is op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur.

  Kan ik op bezoek bij een zelfstandig wonende oudere?

  Als u op bezoek gaat bij een oudere: houd 1,5 meter afstand. Ga niet op bezoek als u zelf gezondheidsklachten heeft.

  Hoe kan ik veilig parkeergeld betalen (zonder fysiek contact)?

  In Deventer kunt u Belparkeren. U betaalt het parkeergeld via uw mobiele telefoon. Hiermee voorkomt u fysiek contact met het parkeerautomaat. Kijk voor meer informatie op www.deventer.nl/belparkeren.

   

  Waar gooi ik beschermingsmiddelen als mondkapjes en latex handschoenen weg?

  Vanwege de veiligheid is het belangrijk dat u het volgende afval weggooit bij het restafval:

  • papieren zakdoekjes
  • mondkapjes
  • doordrukverpakking van medicijnen
  • latex handschoenen
  • plastic overalls

  Lege zeep- of desinfectieverpakkingen mogen bij het PMD (plastic, metaal en drankpakken).

  Kijk voor meer informatie op de website van Circulus-Berkel.

 • Overlast

  Ik heb overlast van mijn buren. Wat kan ik doen?

  Heeft u problemen met de buren, dan kunt u terecht bij buurtbemiddeling Deventer. Stuur een e-mail naar info@buurtbemiddelingdeventer.nl. Van maandag tot en met donderdag kunt u tijdens kantoortijden ook bellen naar 0570 – 60 53 85.

  Wilt u tips over hoe u met de buren kunt omgaan? Kijk dan op de website www.problemenmetjeburen.nl.

  Ik zie dat mensen niet voldoende afstand van elkaar houden. Kan de gemeente daar op handhaven?

  Burgemeesters kunnen via een noodverordening makkelijk en snel optreden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Zij kunnen ook boetes opleggen.

  We spreken mensen aan als ze onvoldoende afstand houden. Of als mensen in groepen bij elkaar komen. U kunt anderen zelf ook aanspreken op hun gedrag.

  Kan ik het melden als ergens niet genoeg afstand wordt gehouden?

  Ziet u dat mensen geen 1,5 meter afstand houden? Bijvoorbeeld in een winkel of afhaallocatie? Dan kunt u dat online melden. Kies hierbij voor de categorie overlast.

  Team Toezicht & Handhaving krijgt deze meldingen en kan actie ondernemen.

 • Besmettingen in Deventer

  Hoeveel besmettingen zijn er in de gemeente Deventer?

  GGD IJsselland geeft geen update meer van het aantal besmettingen in de regio IJsselland. Door het veranderde testbeleid geeft het aantal positieve tests geen complete weergave van de werkelijke verspreiding van het coronavirus.

  GGD IJsselland geeft het aantal positieve testen wel door aan het RIVM. Zij maken een overzicht voor heel Nederland. De kaart toont het aantal gemelde COVID-19 patiënten per 100.000 inwoners per gemeente. De kaart wordt dagelijks rond 14:00 uur aangepast.

   

 • Landelijke informatie

  Is er een landelijk informatienummer?

  U kunt bellen naar het landelijke informatienummer 0800-1351. Dit is dagelijks (dus ook in het weekend) bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur.

  Is er een website met landelijke informatie?

  De Rijksoverheid heeft een website met informatie over het coronavirus.

  Tot wanneer gelden de maatregelen?

  Sinds 11 mei 2020 worden de maatregelen langzaam versoepeld. Dat gaat stap voor stap. Op de website van de Rijksoverheid vindt u het stappenplan.

  Let op: de overheid kan op elk moment besluiten om het stappenplan te veranderen. Als het coronavirus niet onder controle blijft kunnen sommige maatregelen teruggedraaid worden, of niet doorgaan.